Friday, November 27, 2015

PENGEDAR SHAKLEE PUCHONG & PUTRA PERDANA

Assalamualaikum semua!!

Hai,  saya Rubiah Kadir. Lebih mesra dgn panggilan ruby.
Pengedar Sah Shaklee  anda :)


pengedar shaklee puchong
7 SEBAB KENAPA ANDA PERLU PILIH SAYA SEBAGAI PENGEDAR

1. Servis Penghantaran Percuma

2. Penghantaran Melalui Pos Laju / Gdex / Citylink 
Kami juga membuat pengeposan ke seluruh Malaysia Cas pengeposan yang berpatutan. Dari Rm6.30 - Rm21.60
Percuma penghantaran untuk pembelian Rm800.00 (semenanjung) dan Rm1000.00 (sabah/sarawak)

3. Produk Shaklee Ready Stok

4. Pengalaman 2 tahun di dalam Shaklee

5. Pengguna Shaklee Sejak 2013

6. Agen Shaklee Yang Komited Sejak 2013

7. Konsultansi Pantas dan Mesra

Selain daripada itu ruby juga membuat penghantaran di kawasan berdekatan seperti Seri Kembangan, Bandar Kinrara, cyberjaya, putrajaya & jln klang Lama jika ada permintaan

Antara cadangan supplemen;
- set kesihatan optimun
- set ibu hamil/pantang/menyusu
- set utk lelaki & wanita
- set kesuburan
- set kanak2
- set resdung
- set gout
- set kencing manis
- set jantung/strok/kolestrol
- set kurus
- set awet muda
- set gastrik
- set kulit cantik

Shaklee juga menawarkan produk2 penjagaan rumah & penjagaan diri

Sebarang pertanyaan atau pesanan boleh hubungi saya;
Sedia berkhidmat

Rubiah kadir
SID 945759
0166696703
pengedar Shaklee di Puchong, bukit puchong, Putra Perdana, taman mas, kinrara, meranti jaya, puchong utama



Thursday, November 26, 2015

6 SEBAB KENAPA PERLU BELI VITAMIN C SHAKLEE

Pelbagai jenama di pasaran yg mengeluarkan produk VITAMIN C. adakah ia sesuai dan memenuhi kriteria pilihan korang ?
vitamin C SR 500MG SHAKLEE

Ruby senaraikan 6 sebab kenapa perlu beli VITAMIN C SHAKLEE

- SR Vita C Plus di hasilkan dari sumber yg semulajadi
- Tinggi kandungan potensi 500mg vitamin C
- Shaklee menggunakan vitamin C yang diperolehi daripada kanji jagung (“sumber semulajadi vitamin C”) untuk membekalkan sebahagian besar vitamin C pada label
- Vitamin C yang dihasilkan dengan cara ini adalah sama dengan molekul yang dimiliki oleh buah-buahan sitrus.
- Sistem Proprietari Sustained-Release yang secara beransur-ansur melepaskan vitamin C ke dalam tubuh selama 5 jam.

Ini memastikan yang vitamin C adalah tersedia apabila tubuh memerlukannya & ia adalah bersamaan dengan memakan 1.5 BIJI OREN SETIAP JAM untuk setiap jam selama 5 jam!

Setablet = 7.5 buah oren

- di perkayai dgn tambahan 120mg
BIO FLAVONOID (grape,lemon, orange, hesperidin)

Nk HARGA PROMOSI ??
Istimewa utk bulan NOV sahaja!!

Ruby 0166696703
SID 945759
Pengedar Shaklee Puchong, Bukit Puchong, Puchong Utama, Meranti Jaya, Putra Perdana, Taman Mas, Taman Tasik Prima

Tuesday, November 24, 2015

KEBAIKAN BIOFLAVONOID YANG PATUT KORANG TAHU

apa itu BIOFLAVONOID ??

juga di kenali sebagai vitamin P. merupakan "super antioksidan" yg mempunyai kebolehan dlm meningkatkan kesihatan badan dgn pelbagai cara. ia di perlukan oleh vitamin C utk 
- berfungsi dengan lebih efektif 
- memanjangkan keberkesanan vitamin C

antara kebaikan bioflavonoid :

- melindungi dan mengekalkan struktur saluran kapilari darah

- mempunyai kesan anti bakteria

- membantu vitamin C dlm menjaga kolagen agar kekal sihat

- menggalakkan peredaran darah yg lancar

- merangsang pengeluaran hempedu

- mengekalkan tahap kolestrol dlm darah yg lebih rendah

- merawat katarak

- mempunyai ciri-ciri anti radang

- merupakan antioksidan yg berupaya menentang radikal bebas yg merosakkan sel dlm badan

- mengurangkan serangan darah tinggi

- mencantikkan kulit

8 makanan yg kaya sumber BIOFLAVONOID

- sweet peppers
- strawberi
- buahan sitrus seperti lemon, oren, limau, peach
- brokoli
- brussels sprout
- buahan tropikal seperti betik & mangga
- bawang putih
- teh hijau


korang tahu tak??
VITAMIN  C  SR  500MG  SHAKLEE  mempunyai  tambahan  120mg  BIOFLAVONOID!!
Yg terdiri drpd lemon, oren, anggur dan hesperidin
bioflavonoid vitamin c shaklee
kandungan VITAMIN C SHAKLEE

nak menikmati kebaikan bioflavonoid ? inilah masanya. tengah PROMOSI HARGA SUPERB JIMAT tau !!
sebotol ada 180 biji, boleh tahan sampai 3 bulan (jika 2biji sehari)

segala pertanyaan dan pesanan:

Rubiah Kadir
SID 945759
016-6696703
Pengedar SHAKLEE di Puchong, putra perdana, taman Mas, bukit puchong, puchong Utama, meranti jaya
pos ke seluruh Malaysia

Friday, November 13, 2015

Cadangan SET RESDUNG SHAKLEE

Tanda-tanda penyakit resdung adalah ;

1. Mempunyi nafas berbau
2. Selalu bersin
3. Muka selalu berjerawat
4. Kulit gatal-gatal
5. Bengkak pada bahagian hidung, mulut dan telinga
6. Bernanah di telinga
7. Kecacatan pada hidung serta bahagian rongganya

8. alah pada habuk & makanan laut

lendir resdung
pengumpulan lendir yg banyak di bawah lapisan kulit menyebabkan resdung semakin kronik

Adakah supplemen boleh membantu pesakit resdung?

Vitamin yang sesuai ialah Vitamin C, B-Complex dan Alfalfa Complex

Mengapa?
Vitamin C – Ianya sebagai antioksidan yang baik. Sangat penting untuk meningkatkan antibodi dan imuniti seseorang. Vitamin C memulihkan dan memastikan 300 proses metabolik yang berlaku dalam badan berfungsi dengan baik.

B-Complex – Bertindak sebagai penenang dan penstabil hormon. Apabila resdung menyerang, ianya akan menyebabkan kesakitan yang amat di belakang muka, kepala. B complex yang besifat sebagai penenang semula jadi, akan mengurang kesakitan kepala ini secara beransur-ansur.

Alfalfa Complex – Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri. Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutamana akibat dari eczema, resdung (sinus), alergi (allergy) dan gegata (hives). Walaubagaimanapun mereka yang mengidap penyakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai suplemen mereka.

testimoni set resdung shaklee
testimoni pengguna yg berjaya mengatasi MASALAH RESDUNG yg di hadapi
" RESDUNG MEMBAWA MAUT JIKA DI BIARKAN "

segala pertanyaan atau info boleh hubungi saya:
Pengedar Shaklee Puchong
Rubiah Kadir
016-6696703
SID 945759
COD : puchong, putra perdana, taman mas, bukit puchong, puchong utama, meranti jaya

Wednesday, November 11, 2015

kepentingan VITAMIN C

Nak Tahu Tak??

Kenapa kita memerlukan Vitamin C yang cukup?

Vitamin C diperlukan untuk:
- Pertumbuhan dan pembaikian tisu-tisu badan yang rosak
- Penghasilan kolagen, protein penting untuk kulit, tendon, ligament dan saluran darah
- Merawat luka, memperbaiki rawan, tulang dan gigi
Nutrien serba-boleh , vitamin C adalah antioksidan yang hebat, di mana mempunyai pelbagai fungsi di dalam tubuh manusia selain untuk kecantikan.

Vitamin C juga dapat melindungi daripada kerosakan sel yang berpunca dari pencemaran alam sekitar, stress, merokok dan pemakanan yang tidak seimbang.



Pengedar Shaklee Puchong
Rubiah Kadir
016-6696703
COD : Putra Perdana,Taman Mas, Bukit Puchong, Puchong Utama, Meranti Jaya
SERVIS POS ke seluruh Malaysia

Thursday, November 5, 2015

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih



[ sila klik banner di atas untuk join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015

mana tahu anda bertuah. lumayan tu :)

Wednesday, November 4, 2015

ketahui 10 PUNCA JERAWAT KRONIK

JERAWAT ??
ermmm.. apa puncanya jika ia tak pernah surut & kecut?
Yg tak best, selalu jer timbul di tempat yg sama ??? dan paling MENAKUTKAN pulak akan meninggalkan PARUT2 hitam!!
Heee.. mesti malu nk berdepan dgn orang sekeliling kan :(

ruby pun tak terkecuali. pernah jugak alami situasi ni, di mana jerawat naik dgn subur. teruk sgt. kalau tak silap masa tu form 2 kut. agaknya pakai cleanser yg salah. biasalah, budak remaja yg tak reti lagi dan tak tahu mana nk pilih yg sesuai dgn kulit. hehehe :) 
alhamdulillah, sekarang jerawat segan nk tumbuh dah. 


PUNCA JERAWAT

okay, sini ruby kongsikan 10 puncanya ya :
  1. pengambilan air putih yg tak cukup - badan tak dpt mengalirkan toksin yg berlebihan 
  2. kerap sembelit - peredaran darah terganggu, toksin berlebihan yg terkumpul menyebabkan jerawat timbul
  3. jangkitan bakteria - memicit & menyentuh jerawat boleh mengundang bakteria
  4. hormon tak seimbang - kalenjar sebum mengeluarkan minyak berlebihan mengakibatkan liang pori tersumbat
  5. hati yg bertoksin - memaksa hati bekerja keras utk meneutralkan asid2 dlm darah
  6. usus yg kotor 
  7. masa tidur yg tak teratur & cukup - sel badan tak dpt berfungsi dgn baik
  8. alahan pd makanan - mengambil kafein, makanan laut/ jenis bergoreng dan pedas
  9. pemakaian produk yg salah - kerap bertukar produk/ gunakan produk yg x sesuai dgn jenis kulit & berunsurkan bahan kimia
  10. penjagaan kulit yg tak rapi  

apa yg dpt ruby simpulkan,
pentingnya PROSES DETOKFIKASI bg mengeluarkan segala macam kekotoran di dlm usus, kolon, hati mahupun darah. 
amalan kehidupan seharian yg sihat & betul juga memainkan peranan.
klik sini utk info DETOKS

klik gambar utk TESTIMONI penuh

testimoni set kulit shaklee

sebarang pertanyaan atau pesanan, boleh hubungi ruby:
Pengedar Shaklee Puchong
SID 945759
016-6696703
COD : PUCHONG 
* pos ke seluruh malaysia

Monday, November 2, 2015

Promosi NOVEMBER SHAKLEE!!!

Korang Tahu Tak??

Sepanjang bulan NOVEMBER ni,
Shaklee nk bg PERCUMA sebotol VITA C SR 500MG utk pembelian 6 botol. Dan akan dpt 5% DISKAUN jika korang membeli twin pack!!

ia merupakan Vitamin C PERTAMA yg di cipta berasaskan TUMBUHAN. Sebab tu ler jadi HOT ITEM selalu, rebutan & kegemaran ramai rupanya :)


VITA C SR 500MG SHAKLEE

KLIK GAMBAR untuk info lanjut tentang VITA C SR 500MG SHAKLEE

nak tanya apa2, boleh hello2 ruby ya.
Pengedar Shaklee Puchong
SID 945759
SMS WA 0166696703
COD Puchong, putra Perdana, bukit puchong
** perkhidmatan POS ke seluruh Malaysia


Wednesday, October 28, 2015

TESTIMONI ESP: KULIT BERSERI-SERI DAN TIDAK KUSAM

TESTIMONI ESP:KULIT BERSERI-SERI
Selamat tinggal kulit kusam & gelap!!
Kini tampil yakin dengan wajah yg lebih BERSERI-SERI selepas setia menggunakan ESP SHAKLEE. mesti happy kan. Bebas cela gitu.

Bagaimana ESP bertindak dlm pemulihan kulit??

• Kaya dgn sumber PROTEIN
Berfungsi membina sel-sel kulit yg baru & menggantikan sel kulit yg lama serta rosak. mengandungi 22 asid amino termasuk 9 asid amino yg di perlukan, dimana ia tidak mampu di hasilkan oleh bdn kita. asid amino penting bagi mengekalkan keremajaan kulit.

• mempunyai 5 jenis VITAMIN B
Berfungsi sebagai pelembap, melambatkan penuaan, menjadikan tona lebih sekata, mengatasi masalah kulit kering & kusam & bersifat anti oksidan. Melancarkan aliran darah agar kulit nampak berseri-seri.
• menghilangkan parut
• mengurangkan kedutan & jeragat
• menghalus & melembutkan kulit

Juga tinggi kandungan KALSIUM & ZAT BESI.

" KULIT SIHAT TANPA MASALAH "

Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi RUBY untuk pendaftaran.

sebarang pertanyaan atau pesanan boleh hubungi saya:
SMS WA 0166696703/ruby
COD : Puchong


Saturday, October 24, 2015

TESTIMONI VITA C SR 500MG SHAKLEE



testimoni vitamin c shaklee

hari ni ruby nak share 1 testimoni gembira dari seorang adik manis yg sgt2 berpuas hati dengan produk Shaklee yg dia makan. belum habis sebotol VITA C SR 500MG, dia dah rasa & alami perubahan, kulit lembut jer. hehehe.



manfaat VITA C SR 500MG utk KULIT ;
  • makin cerah & licin
  • kecutkan jerawat
  • kecilkan liang2 pori yg terbuka
  • lambatkan penuaan
  • sekat pembentukan pigmentasi/jeragat
  • atasi  kulit kering & bersisik
  • berfungsi sebagai anti oksidan
  • membentuk kolagen 
banyak je vitamian C keluaran jenama lain, kenapa saya HARUS pilih Shaklee??
  • mempunyai pelepasan semulajadi vitamin C yg terkawal berasaskaaan tumbuhan
  • vitamin C di lepaskan setiap jam, setara dgn anda memakan 1.5biji buah oren. ia berlaku selama 5jam!!
  • setiap tablet mengandungi 7.5 biji buah oren termasuk kulitnya = 500mg vitamin C
  • setiap tablet juga ada 120mg BIOFLAVONOID. (lemon, grapefruit, orange, hesperidin)
  • kajian klinikal menunjukkan vitamin C dlm 2 tablet VITAC SR 500MG SHAKLEE mampu kekal di dlm plasma darah kita selama 24jam.  

Nak tahu tak ??

" haiwan menghasilkan vitamin C mereka sendiri. seperti arnab mampu menghasilkan 18g vitamin C sedangkan manusia TIDAK MAMPU. tambah2 lagi, vitamin C cepat menyusut akibat stress, merokok & pil penahan sakit. "


vitamin C hanya memadai dari buah ??

" setiap hidangan buah-buahan membekalkan sekitar 45-60mg vitamin C. tetapi jumlah tersebut akan berkurangan kepada SEPARUH apabila di petik & musnah apabila terdedah kpd kepanasan."



sebab tu lah, kita perlukan supplemen vitamin C tambahan bg menyokong keperluan badan sendiri. 

dgn bermodalkan 52saja, anda mampu menikmati kebaikan vitamin C dari setablet VITA C SR 500MG SHAKLEE. jimat masa utk mengupas buah oren. 
kebaikan vitamin c shaklee

utk pertanyaan atau order boleh hubungi saya ;
SMS WA 0166696703/Ruby
COD : Puchong

Wednesday, October 21, 2015

Ketahui KEBAIKAN ALFAFA COMPLEX SHAKLEE

bukak botol yg baru :)
ni adalah salah 1 supplement yg ruby ambil. best bila makan ALFAFA COMPLEX ni. asyik sendawa dan buang angin aje ha. nampak sangat byk angin dlm badan ku ini!! hehehe...

bertindak sebagai AGEN DETOKS. mencuci darah, usus serta hati. juga menyahtoksin segala kekotoran di dlm badan. malah boleh legakan sembelit. xdek dah isu muka berkerut bila nk membuang.

apa lagi yg seronok???

- sebagai milkbooster
- mengetatkan bahagian intim (kacip fatimah moden)
- menegangkan payudara
- mengatasi masalah keputihan
- beri tenaga & atasi masalah lesu
- atasi lenguh2 badan
- meneutralkan asid dlm badan
- mencantikkan kulit & otot
- melawan alahan & alergi (kurap, ekzema, bau badan, resdung)
- baiki masalah penghadaman (kembung, gastrik)
- singkirkan lemak & kolestrol
- legakan senggugut
- kurangkan kadar gula dlm darah
- kurangkan kesakitan otot & sendi

Korang Tahu TAK???
ALFAFA juga di kenali sebagai " raja segala tumbuhan ". merupakan tumbuhan yg sgt kaya dgn pelbagai nutrisi & zat galian. ia kaya dgn protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim & fitokimia.

byk je alfafa kat pasaran,
yg cecair ada yg tablet pun ada. tapi kenapa korang perlu BELI keluaran SHAKLEE?

menggunakan alfafa jenis medicago Sativa, kerana memiliki gred yg tinggi di kalangan tumbuhan alfafa. dan mempunyai akar 20 kaki panjang ke dlm tanah utk menyerap nutrisi. 

terdapat dlm 2 saiz
small 330 biji/ RM 53.75
large 700 biji/ RM 97.50
nk JIMAT sehingga 20-33%?? jadilah AHLI sekarang.

Pengedar Shaklee Puchong
Rubiah Kadir
SID 945759
SMS WA 016-6696703
COD : Puchong & sekitar berdekatan
POS ke seluruh malaysia





Tuesday, October 20, 2015

segmen blogwalking by mirza syazwina


berpeluang utk memenangi hadiah misteri!!
jangan lepaskan peluang :)
klik banner kt atas utk join tau..

tarikh tutup : 25 OKTOBER 2015 JAM 12 MALAM


TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE



testimoni set kulit shaklee
TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE

Salam semua
saya nak share feedback saya lepas hampir sebulan guna Shaklee iaitu vit b complex, vit c, vit E + omega guard. Mungkin ada yang ckp saya baru 21, so tak perlu makan suplemen tu, ini. Tapi saya sangat concern mengenai kesihatan sebab prevention is better than cure, isn't?

Muka saya jenis combination dan acne prone skin terutamanya kat area dahi. Masa PMS memang stress sebab acne banyak kat area dahi. tumbuh bukan main subur, nak hilang memang lama pastu ada tinggal parut. Area pipi pulak kering dan bila saya apply medium coverage foundation, jadi tak rata dan lepas 2 3 jam muka jadi tak best dah.

Alhamdulillah dengan izin Allah, tak sangka nampak kesan dalam masa 2 minggu lepas amalkan Shaklee. PMS bulan ni tak keluar jerawat banyak macam sebelom2 ni, setakat 1-2 tu biasalah kan, yeay! kakak2 pun tegur bila saya lepas pakai foundation, muka nampak glowing dan flawless. 

Padahal pakai medium coverage type foundation je.hihi. Tapi akhir2 ni keluar rumah cuma pakai sunblock dan jarang dah pakai foundation kecuali ada special event je. Less is more
gambar kiri masa bulan Feb 2012 dan kanan masa Jun 2012.Mungkin tak banyak changes tapi I’m just sharing I’m very happy with my skin now and looking forward to try another Shaklee’s supplements.

==============

Ingin CANTIK seperti beliau??

alami masalah kulit kusam, tona x sekata atau jeragat ??

Hubungi saya utk konsultansi;

PENGEDAR SHAKLEE PUCHONG

Rubiah Kadir
SID 945759
SMS WHATAPPS 016-6696703
COD : PUCHONG
POS ke seluruh Malaysia

Monday, October 19, 2015

10 PENYEBAB KULIT KERING & KUSAM


kulit kering dan kusam
masalah kulit buat kurang keyakinan diri 

- salah dlm pemilihan produk
( guna produk berunsurkan kimia, tidak mengenali jenis kulit  sendiri )

- pola pemakanan yg tidak seimbang

( kurang pengambilan buah & sayuran, ambil minuman berkafein )

- pengambilan air putih yg tidak cukup

( aliran darah terganggu, kulit terdehidrasi )

- persekitaran yg tidak sihat

( habuk, debu, asap, pencemaran membuatkan liang pori tersumbat )

- pola tidur yg tidak teratur


- kurang istirehat

( regangan kulit berlaku, penuaan )

- tabiat mandi yg terlalu lama


- selalu stress & berfikiran negatif

( aliran drh tak lancar, kedutan muncul )

- salah dlm urutan pada wajah , kulit cpt kendur

( sepatutnya dari bwh ke atas )

- malas dlm rutin penjagaan wajah
apa seharusnya korang lakukan utk KULIT kekal sihat ??
  1. kenali jenis kulit terlebih dahulu. sama ada kategori normal, kering atau sensitif ya.
  2. guna produk yg berasaskan bahan organik/semulajadi tau. x mau lah chemical2 ni. jgn nk cantik nk cepat, main beli je. selidik dulu. 
  3. manjakan kulit dgn penjagaan asas seperti pencuci, penyegar & pelembap. skrub mahupun masker boleh di lakukan 2x seminggu. 
  4. ceria selalu, senyum dan xnak stress2!!
  5. jaga pemakanan seimbang di sertai pengambilan supplemen yg kaya anti oksidan seperti vitamin A,C dan E.
  6. minum air putih yg mencukupi & kurangkan minuman manis.
  7. tidur pd waktu yg tetap setiap hari
  8. buat urutan pada wajah & aktiviti bersenam
  9. pakai sunblock utk elakkan sinaran UV 
cadangan supplemen kulit Shaklee :
  • Vitamin B COMPLEX
  • Vitamin SR VITA C 500MG
  • Vitamin E COMPLEX
KLIK SINI utk info lanjut

cadangan produk penjagaan kulit Shaklee :

  • nutriwhite 
nutriwhite shaklee
utk kulit normal

  • enfuselle 
produk penjagaan wajah enfuselle
utk kulit jerawat/kering/sensitif

Shaklee Independent Distributor
Rubiah Kadir
SID 945759
SMS WHAT APPS 0166696703
COD : PUCHONG
POSLAJU seluruh malaysia

Mom & Baby Expo

 SAVE THE DATE 

==============
Block your calendar for Mom & Baby Expo on 30 Oct - 1 Nov 2015
✔ Venue - Expo @ Danga City Mall, JB
✔ Date - 30 Oct-1 Nov 2015 (friday until sunday)
✔ Time - 10 am - 9.30 pm


Malaysia Largest Branded MOM & BABY EXPO
✔ 160 exhibitor booths
✔ 300 Renowned brands
✔ 10,000 goodies bags
✔ 3 Day non stop stage activities & games
✔ Lucky draw
MOM AND BABY EXPO
JOM SERBU!!!

wahhh, bestnya kalau dpt pergi jugak ni. mana tak nya, dekat benor dgn family ruby kt sana :)

Friday, October 16, 2015

Bila suamiku tanam pokok bunga

Bila encik suamiku tanam pokok bunga lagi, lagi dan lagi. Hehehe :)

Kalau sebelum ni, pokok bunga kertas dan loceng. Haa kali ni pulak, tanam pokok bunga raya kaler putih dengan merah.

Sebenarnya kan,
Tanam masa hari cuti awal muharam ritu, tu pun sebelum suami p kerja.

Bila tanya kenapa x tanam dlm pasu jer??
sambil sengih2, suami kata xpyh. Ermmm... so korek lah tanah yg sekangkang kera kt depan rumah ruby tu.

Mitos ke fakta?
ruby pernah dengar jugak, ada yg kata kalau org tu tangannya bersifat panas. Tanam apa pun, x hidup x tumbuh.

Yeke?
Entah ler..

Ok, itu aje ruby nk cite. Selamat berhujung minggu ya semua

Thursday, October 15, 2015

Bahaya Bila Kolestrol Tinggi

apa itu KOLESTROL?
merupakan salah 1 zat yg di kenali zat lemak/lipid, mempunyai fungsi sgt penting bagi tubuh kita. 

Tubuh mmg memerlukan KOLESTROL utk membantu membentuk dinding sel, sebagai bahan dasar utk mencegah hormon2 steroid terbentuk & memberi tenaga pada tubuh.

Kolestrol secara semulajadi nya di hasilkan oleh hati sbyk 80% manakala yg selebihnya 20% berpunca drpd pemakanan seharian kita. kalau korang nk tahu, kolestrol terbahagi kpd 2 jenis iaitu kolestrol baik (HDL) manakala kolestrol jahat pulak (LDL). 

jenis kolestrol dalam tubuh
JENIS KOLESTROL DLM TUBUH
Saranan pengambilan kolestrol harian :

  • bagi individu NORMAL tidak lebih 300mg
  • pesakit JANTUNG kurang dari 200mg 
UJIAN DARAH perlu di lakukan bagi mengetahui status bacaan kolestrol.
"1 daripada 6 KEMATIAN di malaysia berpunca
drpd PENYAKIT JANTUNG!!"
Pembunuh Senyap no 1 di Malaysia & seluruh dunia.
anda mungkin orangnya seterusnya. 

Pengumpulan kolestrol yg TINGGI boleh menyebabkan saluran darah tersumbat. Antara penyakit berbahya yg berpunca drpd kolestrol seperti strok, penyakit jantung, tekanan darah tinggi dll


pengambilan MAKANAN yg tinggi kadar kolestrol juga menjadi PENYEBAB. Malaysia kan kaya dgn makanan yg sedap2 :)
makanan tinggi kolestrol
mampu ke kita nk menolak segala keinginan terhadap makanan??
kini korang xperlu risau lagi untuk menikmati makanan kegemaran. Shaklee ada menyediakan supplemen utk kolestrol. 

CADANGAN SET KOLESTROL & JANTUNG
  • PHYTOCOL-ST = kaya dgn fitosterol utk mencegah penyerapan kolestrol drpd makanan
  • OMEGA GUARD = kaya dgn EPA & DHA utk membersihkan salur darah yg tersumbat, mengurangkan kolestrol
  • COQ HEALTH = berfungsi menguatkan jantung & memperbaiki pengaliran darah
  • VIVIX = utk kesihatan saluran darah/arteri, mengawal sel dari penuaan & kerosakan
sayangi jantung, sayangi diri!!
berikan peluang utk hidup sihat.

shaklee independent distributor
Rubiah Kadir
SID 945759
SMS / WHATS APP : 0166696703
COD : PUCHONG
Poslaju ke seluruh malaysia
                                                                                 


Tuesday, October 13, 2015

SALAM MAAL HIJRAH

assalamualaikum wbt semua


selamat pagi selasa. ruby doakan korang semua sihat walafiat ya.
pejam celik, pejam celik.. tanpa sedar, hari ni dah sampai penghujung tahun 1436H pun. bermulalah tahun baru bg kita umat islam. macam2 benda duk terlintas kat fikiran ruby ni ha.

hijrah ke aku?
apa yg dah aku laburkan utk kehidupan?
berapa byk dah aku berubah?
capai target x?

korang pulak rasa apa?
banyak benda yg perlu di perbaiki. sama ada perangai, peribadi @ apa aje yg boleh dorong ke arah benda yg baik. azam kena kuat. tindakan kena selaras.

insyaALLAH, akan di permudahkan jika kita bersungguh2 utk buat perubahan dlm hidup. bkn utk orang lain, tapi utk kebaikan diri kita juga kan. 

hijrah dari dosa

Kebiasaan bila tiba kemunculan tahun baru dlm kalendar ISLAM, kita akan membaca Doa Akhir Tahun dan Doa Awal Tahun. Doa Akhir Tahun di baca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. manakala doa Awal Tahun pula di baca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram.

nota kaki : maaf, pada mulanya entry ni mmg ruby letak doa akhir & awal tahun. tapi bila di fikirkan, takut bacaan x betul ke apa kan. x nak main redah copy paste. sebab byk sgt dah ayat2 al quran di ubah suai.

SALAM MAAL HIJRAH 1437H dari ruby. semoga hari2 yg akan dtg lebih baik dari sebelum2 ni. aamiin..

Monday, October 12, 2015

Resepi Lepat Ubi

Tepung manis ubi kayu/ lepat ubi

450gm ubikayu yg diparut dan telah dibuang airnya
2 cwn santan dari 1 biji kelapa
230gm gula melaka
1/2 cwn gula pasir
Daun pandan disimpul
Secubit garam
Daun pisang secukupnya yg telah dilayur api

Masak gula melaka dan gula pasir dgn sedikit air hingga gula larut dan tapis.
Masak santan, air gula, daun pandan yg disimpul dan garam hingga pekat.

Masukkan ubikayu parut dan kacau di atas api sekejap shj, agak2 kering sedikit supaya senang kerja membungkus.Masa ni tepung dlm keadaan separuh masak.

Tunggu adunan suam baru dibungkus dlm daun pisang seperti bungkus nasi lemak.kukus 20 minit.
*sapu sedikit minyak pd daun pisang sebelum diletakkan adunan.

Selamat mencuba!!