Monday, August 10, 2015

DIABETIS KETIKA HAMIL

ESP KENCING MANIS
ESP SHAKLEE


ASSALAMUALAIKUM semua,
Petang ni ruby teringatkan kenangan masa mengandung kali ke 3. kena minum
air gula, MGTT kut namenya kalo x silap. eii yerkkk, manis yg amat.
smile emoticon


amik darah kali pertama, resultnya 5.2, 
lepas 2 jam, ha mik ko terus jd 8.8. huhuhu. da kena cop ade "kencing manis". 
ulang alik la ke klinik 2x semgu utk uat blood sugar profile, BSP. baru 1st 
time pg, naik jenuh. 4x kena mik drh.. waktu lain2. pukul 8.30, 10.30, 2 dan 
8mlm. kena puasa lak tu. bila da kena kencing manis ni, kena la jg mkn, takut 
baby pun dpt kompikasinya nanti.

al kisahnya... cerita sy dgn ESP SHAKLEE

Alhamdulillah.. dgn konsisten minum esp, bacaan sy cuma 5+++ je sepanjang 

tempoh hamil tu.. baby lahir pun xdek la besar mane pun.. cuma 2.6kg. baby 
pun kena uat BSP jugak.. alhamdulillah2.. bacaan gula baby pun normal.
Oppss..lupa lak nak cite apa tu Indeks Glisemik... (GI) ialah kadar penyerapan
karbohidrat pada skala 0-100 dan kepantasannya menjadi glukosa dalam
darah. Secara ringkasnya, semakin cepat kadar penyerapan/penguraian ini,
semakin tinggi indeks glisemiknya.
ESP mempunyai kadar glimeks yg rendah, di mana karbohidrat di lepaskan & di 
cerna secara perlahan2. 


INDEKS GLIMEKS

TAHUKAH ANDA??

Makanan RENDAH index glisemik adalah lebih perlahan dicerna yang menjadikan kita boleh menikmati rasa kenyang untuk tempoh lebih lama dan oleh itu melambatkan rasa lapar yang mungkin berlaku antara waktu makan. Ini menghalang kita makan secara berlebihan dan memastikan kawalan kalori. Secara langsungnya boleh menurunkan berat badan kan?

Psttt.. dalam ESP ada 39 je GI..rendah je tu...sbb tu kalau minum akan rasa kenyang lama kan. sgt sesuai utk mereka yg ada kencing manis.






utk sebarang pertanyan atau pesanan, boleh hubungi saya,
SMS WA 0166696703

COD: Puchong, jln klang lama, cyberjaya

4 comments:

Eintan Nurfuzie said...

cik en masih ingt.. kwn cik en jadi cmnims pregannt. walaupun cik en blom kawen.. harap xde cmni.. klu de akan cube produk ni..
p/s: CIk en masih lagi ambik tempahan.. boleh rujuk sini
http://www.nurfuzie.com/p/tempahan.html
pasal seo ni sebenarnya adalah stu cara untuk kita naikkan rating blog dari segi follower atau view..
selalunya ada tutorial seperti tempalate dan cara naikkan rating seo..

yanie yusuf said...

Bagus info ni..insya-Allah ambil pengetahuan dulu...


Zizie Zack said...

air gula sekarang dh ada flavour kan.. hehe.. nice info kak :)

Nadratul Syazwana said...

Bagus entry camni :)