Monday, October 19, 2015

10 PENYEBAB KULIT KERING & KUSAM


kulit kering dan kusam
masalah kulit buat kurang keyakinan diri 

- salah dlm pemilihan produk
( guna produk berunsurkan kimia, tidak mengenali jenis kulit  sendiri )

- pola pemakanan yg tidak seimbang

( kurang pengambilan buah & sayuran, ambil minuman berkafein )

- pengambilan air putih yg tidak cukup

( aliran darah terganggu, kulit terdehidrasi )

- persekitaran yg tidak sihat

( habuk, debu, asap, pencemaran membuatkan liang pori tersumbat )

- pola tidur yg tidak teratur


- kurang istirehat

( regangan kulit berlaku, penuaan )

- tabiat mandi yg terlalu lama


- selalu stress & berfikiran negatif

( aliran drh tak lancar, kedutan muncul )

- salah dlm urutan pada wajah , kulit cpt kendur

( sepatutnya dari bwh ke atas )

- malas dlm rutin penjagaan wajah
apa seharusnya korang lakukan utk KULIT kekal sihat ??
  1. kenali jenis kulit terlebih dahulu. sama ada kategori normal, kering atau sensitif ya.
  2. guna produk yg berasaskan bahan organik/semulajadi tau. x mau lah chemical2 ni. jgn nk cantik nk cepat, main beli je. selidik dulu. 
  3. manjakan kulit dgn penjagaan asas seperti pencuci, penyegar & pelembap. skrub mahupun masker boleh di lakukan 2x seminggu. 
  4. ceria selalu, senyum dan xnak stress2!!
  5. jaga pemakanan seimbang di sertai pengambilan supplemen yg kaya anti oksidan seperti vitamin A,C dan E.
  6. minum air putih yg mencukupi & kurangkan minuman manis.
  7. tidur pd waktu yg tetap setiap hari
  8. buat urutan pada wajah & aktiviti bersenam
  9. pakai sunblock utk elakkan sinaran UV 
cadangan supplemen kulit Shaklee :
  • Vitamin B COMPLEX
  • Vitamin SR VITA C 500MG
  • Vitamin E COMPLEX
KLIK SINI utk info lanjut

cadangan produk penjagaan kulit Shaklee :

  • nutriwhite 
nutriwhite shaklee
utk kulit normal

  • enfuselle 
produk penjagaan wajah enfuselle
utk kulit jerawat/kering/sensitif

Shaklee Independent Distributor
Rubiah Kadir
SID 945759
SMS WHAT APPS 0166696703
COD : PUCHONG
POSLAJU seluruh malaysia

9 comments:

aTieYusof Family said...

wah.. TQ for the info sis... menarik! yelah kita pompuan ni sllu kan alami masalah kulit kering & kusam ni...huhu

Zie Has said...

banyaknya set nak kena guna tu ... kalau nak cantik kena rajin la kan. nice tips :)

paridah said...

kulit yg sht wajah berseri n cantik.

Khai♥Rin : anies said...

cm sy ddk / keje dlm air cond... warrghhhh mmg x leh lari dr masalah ni

Jari Manis said...

terima kasih RK sudi singgah blog JM..ini kunjungan balas ye..Done follow sini #54

Jari Manis said...

pengedar shaklee ke RK ni...semoga sucess ye

betul...salah satu sbbnya tu pemakanan sbb JM pegi Seoul, China dan Japan..kulit mereka sgt cantik..bila tgk pemakanan jauh beza dari rakyat msia...susah plak tu nak cari obesiti n perut buncit bagi lelaki

Farrah MF said...

Memang kalau air tak cukup, tidur tak cukup, rehat tak cukup + stress memang akan beri kesan pada kulit kan,..

saly said...

Semua snarai 10 tu btol pnyebab kulit kusam dan 9 senarai tuk kulit yg sihat tu pun ade bnarnya ruby..
kak saly kalu bab jaga kulit ni mmg sensitif gak takutnya kulit kusam atau jrwat.

Mummy Julia said...

Mummy kulit sensitif... so terlalu banyak pantang makanan yg harus dijaga ..kadang2 dah jaga pun hormon lak kurang menentu..

Apa2 pun thanks Ruby for this info..