25 November 2016

KENAPA AKU DI UJI ?

KENAPA AKU DIUJI ?
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Ankabut : 2-3 
“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YG AKU INGINKAN ?
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Baqarah : 216
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ?
QURAN MENJAWAB:
Qs. Al-Baqarah : 286
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

KENAPA FRUST & STRESS ?
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Imran : 139
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA ?
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Baqarah : 45
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sholat; dan sesungguhnya sholat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk Tiada daya dan upaya kecuali atas pertolongan Allah semata”

APA YANG AKU DAPAT  ?
QURAN MENJAWAB :
Qs. At-Taubah : 111
“Sesungguhnya Allah telah membeRi dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan jannah untuk mereka…”


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ?

QURAN MENJAWAB :
Qs. At-Taubah : 129
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal”

AKU TAK SANGGUP !!
QURAN MENJAWAB :
Qs. Yusuf : 12
“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”

InsyaAllah ayat-ayat di atas boleh menjadi pencerahan buat kita semua yg selalu ingin menjadi yg terbaik dalam kehidupan.

dalam hidup ni, apa pun yg terjadi.. yg pertama sekali 'kembali kepada Maha Pencipta yg Satu. insyaAllah akan temui solusi utk setiap masalah. banyakkan berdoa dan meminta padaNya 

11 comments:

 1. Btol btol. Alhamdulillahhh. Ruby buat ke ni? Hrp dpt sebarkan ;)

  ReplyDelete
 2. sebuah entry yang sungguh bermanfaat dan berilmu..tahniah awak..saya suka baca..saya follow sini :)

  ReplyDelete
 3. peringatan untuk saya, terima kasih ;)

  ReplyDelete
 4. Betapa pentingnya untuk kembali kepada ajaran Alquran dalam apa jua keadaan, kerana disitulah hikmah yg tersembunyi boleh kita sedari dan insafi.

  ReplyDelete
 5. nice sharing.. setiap manusia hamba Allah akan diuji. semoga tabah dgn ujian hidup :)

  ReplyDelete
 6. Betul sgt semua ada jawapan dlm alquran..ada masalah refer lah alquran..sis JM pernah tanya kenapa lah susah nak naik pangkat terus allah gerak kah hati dan dpt jawapan rupanya x jadikan al quran sbg teman setiap hari

  ReplyDelete
 7. semua persoalan ada jawapannya dalam Al-Quran...setiap orang akan diuji..cuma cara diuji mungkin berbeza.....jadikan lah AlQuran sebagai panduan hidup..

  ReplyDelete
 8. “Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga padahal belum datang kepadamu (cobaan) seperti (yang dialami) orang-orang yang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan, dan diguncang (dengan berbagai cobaan), sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersama mereka berkata,: ‘bilakah datang pertolongan Allah?’. Ingatlah bahawa sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.”

  (Al-Baqarah, 2:214)

  ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen di blog Ruby.

Salam Ukhwah :)