Sunday, August 25, 2019

Testimoni GLA Complex - Pengalaman Cyst Ketika Mengandung

“Share lah Nad. Ramai ibu mengandung ada cyst / fibroid”

Begitulah respon kawan Nad, seorang doktor perubatan bila dapat tahu cyst Nad masa pregnancy kali ni kecut in 6 weeks.

Baiklah, ini pengalaman Nad. Nad akan kongsikan apa ikhtiar Nad untuk kecutkan cyst.

Pregnancy kali ke-4 ni berbeza sungguh dari yang sebelum-sebelum ni. Tak pernah pun ada cyst masa pregnant atau tak pregnant. Kali ni Allah nak bagi Nad pengalaman tu. Alhamdulillah. Bolehlah kongsikan dengan kalian kan 😊

Cyst Semasa Hamil 8 minggu
Doktor detect ada Cyst ketika hamil 8 minggu

Masa pregnant 8 weeks, doktor detect ada cyst. Size around 2 cm. Doktor yang check up dan sonographer both cakap tak perlu risau, sebab cyst ni biasanya kecut dalam 2 minggu.

Checkup 12 weeks, cyst makin membesar lagi 1 cm. Hati dah tak keruan. Tapi doktor kata masih ok lagi. As long as bawah 5 cm.

Cyst makin membesar
Hamil 12 minggu, Cyst Makin Membesar

Esoknya, Nad mula add on 1 biji GLA Complex to the supplement routine (Set Hamil Shaklee).

2 weeks after that, checkup dan scan, Alhamdulillah ada perkembangan positif, dah makin kecil cyst nya! Nad teruskan lagi supplements Set Hamil Shaklee + GLA Complex.

4 weeks kemudian, checkup, dah takde terus dah cyst tu 🥰. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Cyst dah kecut
Cyst dah mengecut dan tiada

Terima kasih Allah. Lega rasa hati. Baby pun berkembangan seperti usianya 💕

Sejak confirm cyst dah tak ada, Nad stop GLA Complex dan teruskan dengan Set Hamil Shaklee macam biasa. Moga bermanfaat untuk anda yang mengalami isu seperti Nad ni ya.

Cerita asal dari FB : Nadiah Suhaidi


Details tentang Set Hamil Shaklee dan items di dalamnya, boleh baca ;

Set Hamil Shaklee



Continue Reading

Saturday, August 24, 2019

Testimoni GLA Complex Shaklee - Cyst Mengecut

Cyst Ovari berlaku pada sistem reproduktif seorang wanita. Selalunya terjadi disebabkan oleh kitaran haid yang tidak teratur serta ketidak seimbangan hormon dalam badan.

Cyst merupakan ketumbuhan yang tidak normal. Mengandungi cecair didalamnya seperti air, darah beku, darah haid, lemak atau minyak. Ada juga cyst yang tumbuh bersama daging, tulang, rambut dan banyak lagi.

Testimoni Gla Complex Shaklee : Cyst Mengecut
Testimoni Gla Complex Shaklee : Cyst Mengecut

Cyst ovari
Cyst Ovari pada sistem peranakan wanita

Entry kali ini, Ruby nak share feedback customer yang berkongsi kegembiraan mereka mengenai cyst yang dihadapi sudah mengecut.


Berjaya hamil selepas cyst mengecut
Berjaya hamil selepas cyst mengecut : Testimoni Gla Complex


Ikhtiar hamil selepas cyst kecut
Ikhtiar hamil selepas cyst kecut : Testimoni Gla Complex


Cyst saya dah hilang
Cyst saya dah hilang : Testimoni Gla Complex


Saiz cyst isteri saya mengecut
Saiz cyst isteri saya mengecut : Testimoni Gla Complex

Untuk pengetahuan anda, jika saiz cyst semakin membesar, jalan penyelesaian untuk mengatasinya adalah melalui pembedahan. Oleh itu, berjumpalah dengan doktor jika ada tanda-tanda yang negatif.

Sebarang pertanyaan, info tentang produk atau pun belian, boleh berhubung terus dengan Ruby di talian berikut  WHATSAPP DI SINI

Continue Reading

Friday, August 23, 2019

Kecilkan Pori Muka Dengan 4 Bahan Mudah Di Dapur

Liang pori  memainkan  peranan  penting  dalam  membantu  kulit  kita  kekal  terhidrasi. Selain  itu,  ia  juga  membuang  toksin  dari  kulit  dan  menyerap  nutrisi  dari  luar.


Laing Pori Besar
Liang Pori Besar

Kat  rumah  kita  boleh  guna  4  bahan  paling  mudah dan  jimat  poket  untuk  mengecilkan  saiz  pori  muka.

Bahan-bahan :

  • Putih  telur
  • Limau  nipis
  • Madu
  • Kanji  jagung

Putih  Telur

Ada kandungan protein dan albumin yang tinggi. Kulit lebih kencang anjal, lebihan minyak dalam pori akan diserap.

Putih telur
Putih Telur


Limau  Nipis

Membawa 22% kandungan Vitamin C.  Kira tinggi tu nak banding dengan zat lain dalam limau nipis sendiri. Tak hairan kenapa bila tambah limau nipis, saiz pori lebih nampak halus dan kulit jadi sekata.


Limau nipis
Perahan Air Limau Nipis

Sebab  Vitamin C  ni akan galakkan kolagen baru terhasil. Kolagen  akan menambah kekenyalan kulit,  membuatkan saiz pori kurang untuk menjadi lebih renggang.

Kalau nak tahu, salah satu punca pori jadi besar ialah bila kulit hilang elastik. So memang penting sangat Vitamin C pada kulit.


Madu

Akan menambah  kelembapan kulit,  bersifat anti bakteria, sekaligus dapat elakkan kulit hilang lembapan asli.


Madu
Madu
Kulit lembap, akan kurang berminyak. Kurang berminyak bermakna pori takkan membesar dan kelenjar minyak takkan bekerja keras keluarkan minyak berlebihan untuk sokong lembapan kulit.


Kanji  Jagung

Sebagai tambahan untuk kurangkan allergi pada kulit. Kebanyakan kanji jagung diguna dalam produk kosmetik termasuk yang berjenama besar macam Laurier Mercier.

Sebab kanji jagung ni dia bersifat soothing atau menenangkan, sebagai agen pemekat dalam produk.


Kanji Jagung
Kanji Jagung

Kan dulu mak atau nenek kita bila masa kita budak -budak bila naik gatal-gatal kat kulit, cepat je diorang bancuh tepung kanji nak kurangkan radang gatal kat kulit kan. Kejap saja gatal merah tu kering.


So 4 bahan tadi campurkan semua dan sapu kat muka. Jika nak pekat, boleh tambah lagi kanji jagung.

Dalam 15 minit, bilas dengan air biasa. Memang korang akan rasa kulit kurang berminyak, tekstur kulit juga lebih licin.


Masker untuk kecilkan pori muka
Masker Untuk Kecilkan Pori Muka

Siap semua, korang pakai rutin skincare macam biasa, pakai serum dan pelembap supaya kulit tak jadi kering.

Boleh amalkan 1 -2 kali dalam seminggu. Nak cantik, haruslah rajin.

Korang boleh #Share terus untuk rujukan, tag kawan atau orang tersayang. Semoga info ni berguna dan makin bermanfaat kepada orang lain.

#PetuaFyzaShah
Continue Reading

Thursday, August 22, 2019

Abang Asyraaf Tanam Kangkung Dalam Bekas

Biji benih kangkung yang Abang Asyraaf semai, dah keluar daunnya 💗

Selain suka melukis, ni lah hobi dia. Suka sangat bab-bab menanam.

Tanam Pokok Kangkung Dalam Bekas
Pokok Kangkung

Kunyit, bawang, serai, cili kat dapur Mak, dia jadikan bahan ekperimen. Semua benda nak di tanam 🤣

Ada yang hidup,
Ada yang tak hidup-hidup.

Tanam lagi dan lagi. Tak pernah putus asa. Tanya Mak pasal itu ini. Mak jawab mana yang tahu je Nakk 😊

Abang Asyraaf
Ini lah orangnya, Anak Sulongku. Asyraaf

Abang Asyraaf, sekarang darjah 3. Seorang yang lemah lembut. Sifat rajinnya tu terserlah sejak dia berumur 5 tahun lagi. Suka tolong Mak buat kerja-kerja rumah. Basuh pinggan mangkuk, angkat baju kat ampaian, mengemas barang-barang yang adiknya sepahkan.

Semoga Abang jadi anak yang soleh. Aamiin 🤲😊
Continue Reading

Monday, August 19, 2019

5 Cara Mudah Semak Produk Yang Ada Kelulusan KKM

Perasan tak, sekarang ni terlalu banyak lambakan produk kesihatan dan skincare yang buat kita teruja, nampak best. Tapi ada sebahagian daripadanya tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa.

Macam-macam tagline yang digunakan. Sampaikan ada yang sanggup claim produk mereka boleh "putihkan kulit seawal 7 hari". Tak kurang juga, "boleh kurus tanpa perlu berdiet".

Cara Mudah Semak Produk Yang Ada Kelulusan KKM
Cara Mudah Semak Produk Yang Ada Kelulusan KKM

Elakkan diri sendiri menjadi mangsa. Pesanan Ruby, pastikan periksa status ubat atau kosmetik itu terlebih dahulu sebelum membeli dan memakainya. Samada produk tersebut mempunyai kelulusan KKM atau tidak.

Kali ini Ruby nak share cara mudah nak semak label produk samada ia selamat digunakan atau tidak.

5 CARA MUDAH SEMAK PRODUK YANG ADA KELULUSAN KKM


http://www.npra.gov.my

#Langkah 1
Layari laman web NPRA di www.npra.gov.my . NPRA ialah singkatan kepada National Pharmaceutical Regulatory Agency. Boleh menyemak kelulusan produk suplemen dan skincare/kosmetik melalui laman web yang sama.



#Langkah 2
Cari 'Products Search/Carian Produk".

Cara Mudah Semak Produk Yang Ada Kelulusan KKM

#Langkah 3
Pilih ‘Cosmetic’ untuk menyemak skincare. Boleh pilih ‘Pharmaceutical’ jika mahu menyemak produk suplemen (bukan skincare).


#Langkah 4
Boleh pilih ikut kesesuaian. Pada bahagian 'Search by', ada beberapa pilihan:

Product Name
Notification Number
Holder Name
Manufacturer Name
Importer
Active Ingredient

Contoh Ruby pilih 'Product Name' supaya senang untuk membuat carian.
Masukkan nama produk yang ingin disemak. Ruby guna contoh mudah ialah Shaklee Youth


#Langkah 5
Tekan "Search". Ambil beberapa saat, kemudian keluarlah semua senarai produk dengan perkataan ‘Shaklee Youth’ tadi.

Inilah hasil carian tadi. Semua produk dalam rangkaian YOUTH Skincare dari Shaklee telah didaftarkan.

Produk skincare yang lulus kkm
Produk Skincare Yang Lulus KKM

Semak Produk Supplement Yang Lulus KKM
Produk Supplement Yang Lulus KKM

Jadi, kalau produk yang anda cari terdapat di dalam senarai ini, bermakna produk tersebut mempunyai kelulusan KKM. Jika nama produk yang anda cari tiada dalam senarai, anda perlu semak dengan pengedar produk tersebut atau carilah produk lain yang tersenarai.


Berhati-hatilah dalam pemilihan produk sama ada untuk kesihatan atau penjagaan kulit. Jadilah pembeli yang berilmu. Jangan terlalu obses nak CEPAT CANTIK, nak CEPAT KURUS dalam masa yang singkat, akhirnya memakan diri sendiri. Kongsikan info ini dengan rakan anda supaya sama-sama kita dapat manfaatnya.
Continue Reading

Saturday, August 17, 2019

Pencuci Muka Youth Shaklee | Luminous Gel Oil Cleanser

Kenapa pencuci muka itu sangat penting? Kerana kulit kita sering terdedah dengan persekitaran yang tercemar seperti debu, asap mahupun bakteria. Jadi kita perlu membersihkan kulit wajah daripada segala kotoran yang melekat pada kulit.

Selain itu, ia juga penting untuk membaiki dan memperbaharui sel-sel kulit yang mati.


Luminous Gel Oil Cleanser
Youth Shaklee Luminous Gel Oil Cleanser

Sebelum membeli pencuci muka, kita seharusnya sudah mengetahui apakah jenis kulit kita sendiri. Ada yang kulitnya jenis normal, kombinasi, kering, berminyak ataupun jenis sensitif.

Penggunaan pencuci muka yang tidak bersesuaian dengan jenis kulit boleh mengakibatkan ketidakselesaan kulit wajah, jangkitan kuman, kerengsaan dan kulit menjadi semakin kering.


YOUTH SHAKLEE LUMINOUS GEL OIL CLEANSER


Ruby sendiri dah pun menggunakan pencuci muka Youth Shaklee ni. Tiap kali mencuci, kulit terasa segar dan sejuk gitu. Sejujurnya, memang dah jatuh cinta dah. Kulit jadi lembut toink toinkk. Jadi kali ni Ruby nak kongsikan tentang keistimewaan Luminous Gel Oil Cleanser.


1. Pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit. Terdiri dari 2 kombinasi iaitu jenis gel dan jenis minyak untuk kulit yang sihat.
  • Gel 》 Kulit Normal, Kombinasi dan Berminyak
  • Minyak 》 Kulit Kering dan Sensitif
Pencuci Muka Youth Shaklee Luminous Gel Oil Cleanser
Pencuci Muka Youth Shaklee | Luminous Gel Oil Cleanser

2. PH seimbang dan tidak mengandungi sabun
Membersihkan kulit wajah secara mendalam dengan lembut. Tidak berbuih (bebas sabun) dan tidak mengeringkan kulit. Kulit terasa bersih, segar dan sejuk selepas mencuci.


3. Bebas Microbeads
Kebanyakan produk scrub dipasaran mengandungi microbeads yang kasar dan boleh merosakkan kulit. Youth Cleanser bebas microbeads, membersih dengan lembut.


4. Mampu mengurangkan Blackhead dan Whitehead
Tiada rasa berpasir pada hidung. Rasa licin bila sentuh, seronok !


5. Tekstur
Gel yang berwarna jernih putih. Bau wangi dari bahan organik di dalamnya.


6. Bahan terbaik untuk kulit
  • Ada Muscadine Grape Extract - mengandungi polifenol untuk melindungi dan membaiki DNA sambil menghalang kolagen dan elastin dari kerosakan.
  • Ada Ekstrak Alga Hijau - membersihkan sel-sel kulit mati dan memberi hidrasi kepada kulit.
  • Ada Minyak Avokado - Kaya dengan antioksidan. Melembapkan kulit semasa mencuci. Menjadikan kulit halus dan lembut.
  • Ada Ekstrak Yis - Mengurangkan tekanan oksidatif pada kulit dan memberi kesan kelegaan.

7. Boleh jadi make up remover
Menanggalkan solekan dengan lembut (bagi makeup yang light)


8. 100% daripada tumbuhan
Bebas dari 1500 bahan kimia yang berbahaya termasuklah paraben, sls dan merkuri.


9. Melalui kajian R & D selama 8 tahun
Di uji oleh Para Dermatologi dan Para Oftalmologi


10. Lulus KKM

Pencuci Muka Lulus KKM - Youth Cleanser Shaklee
Pencuci Muka Lulus KKM - Youth Cleanser Shaklee

Ketahui info tentang : Cara Mudah Nak Semak Produk Lulus KKM


11. Sangat jimat!
Ruby sendiri gunakan 1 tiub cleanser ni boleh bertahan sehingga 7 bulan. Tak perlu beli setiap bulan dah.


Berapa harga Youth Cleanser ?
RM193.75 | 125 ML


Testimoni Pengguna Youth Cleanser

Testimoni Pengguna Youth Cleanser
Testimoni Pengguna Youth Cleanser - Kulit Jadi Lembut
Dan Whitehead Dah Hilang


Jadi untuk memiliki kulit wajah yang sihat, lembut dan sempurna tanpa sebarang cela, jadikan amalan mencuci muka itu sebagai rutin penjagaan kulit yang wajib kita lakukan setiap hari.


Sebarang pertanyaan, konsultansi atau belian boleh berhubung terus dengan Ruby di talian WhatsApp 0166696703


Continue Reading

Friday, August 16, 2019

Testimoni Youth Shaklee - Kulit Nampak Muda

Wooww! Nampak ketara sangat perubahan kulit Ummi kepada Kak Nad ni 💗

Konsisten dan setia menggunakan YOUTH SHAKLEE sejak March 2018. Hasilnya sekarang, gambar yang sebelah kanan tu ☺

Testimoni Youth Shaklee - Kulit Nampak Muda
Testimoni Youth Shaklee - Kulit Nampak Muda

" Sejak 2017, kulit Ummi Nad start jadi macam gambar di sebelah kiri tu. Kulit Ummi Nad sebelum ni cerah dan tak bermasalah sangat.

Mungkin asbab makan ubat TB, dan kesan pemakaian skincare yang claim semulajadi tapi tak berapa semulajadi, dia jadi macam tu. Pakai skincare tu pula ada lah dalam 30 tahun. Memang setia dan konsisten sungguh Ummi Nad ni.

Birthday Ummi Nad tahun lepas, Nad hadiahkan Youth Skincare yang masa tu baru je dilancarkan.

Memang ambil masa skit bila pakai skincare yang totally semulajadi, bebas 1500 bahan kimia bahaya, dan ambil masa 8 tahun R&D ni.

Along the way tu, banyak juga cabaran. Nad kena beri motivasi pada Ummi Nad supaya terus konsisten dan believe in Youth Skincare. Almaklumlah skincare baru untuk Ummi selepas 30 years.

Orang kata jeragat ni susah sangat nak hilang kan?

Alhamdulillah now berbaloi dah semuanya. March 2018 - now guna Youth. Molek dah kulit Ummi. Sekata dan cerah 🥰

Slowly, but surely ❤️ ". - Master Nadiah Suhaidi -

Lihat juga :


5 Bahan Utama Dalam Youth Shaklee


Produk Penjagaan Kulit Youth Shaklee
Produk Penjagaan Kulit - Youth Shaklee

Sebarang pertanyaan, info atau pembelian produk Shaklee, boleh terus berhubung dengan Ruby di talian WHATSAPP 016 6696703
Continue Reading

Thursday, August 15, 2019

Agar Agar Santan Gula Merah

Beli dekat kedai, tak cukup kalau setakat Rm5. Anak pulak ramai, hahaha. Buat tadi seloyang. Barulah puas hati tengok anak-anak makan.

Ada yang panggil agar-agar lumut, ada juga yang sebut agar-agar santan. Apapun namanya, yang penting rasa dia. Yang Ruby buat ni versi gula merah/melaka.

Bila masuk mulut, terasa manis-manis lemak gituu. Makan pula sejuk-sejuk, masa baru dikeluarkan dari peti ais, fuhh nikmatnyaaa 😋

Agar Agar Gula Melaka
Agar Agar Santan Gula Melaka
Kalau korang tak gemar yang ni, boleh juga cuba yang hijau tu. Guna daun pandan. Kena blender dan tapis air pandannya.

Disini Ruby sertakan resepinya ya.

RESEPI AGAR AGAR SANTAN GULA MERAH

Bahan untuk membuat agar agar gula merah
Bahan untuk membuat agar agar santan gula merah
Sumber imej : Google

Bahan-Bahan :
• Agar-agar tali (15gram | sepaket)

• 1400ml air

• 1 kotak santan 200ml

• 1 ketul gula merah (Ruby guna yang jenis batang tu)

• Gula (boleh tambah jika nak manis lagi)

• Telur sebiji

• Garam secubit

• Sehelai daun pandan (nak bagi wangi,tak letak pun tak pe)

Cara Membuat :

1. Satukan agar-agar tadi bersama dengan air ke dalam periuk. Masak sehingga agar-agar tersebut larut.

2. Masukkan gula, gula merah dan daun pandan. Biarkan larut dan mendidih.

3. Di dalam bekas yang lain, pecahkan telur. Masukkan santan dan secubit garam. Kacau sehingga sebati.

Buang dahulu daun pandan tadi.

4. Kemudian masukkan adunan santan pula ke dalam periuk yang berisi adunan agar-agar tersebut. Biarkan mendidih lebih kurang 1 minit.

5. Tuang ke dalam loyang bersih dan biar ianya keras.

Selamat mencuba! 😄

Continue Reading

10 Cara Menangani Stres Dengan Bijak

Stres atau tekanan merupakan tindak balas fizikal (badan), emosi (perasaan) dan mental yang dialami oleh seseorang terhadap sebarang perubahan di sekelilingnya.

Contoh mudah. Apabila kita berhadapan dengan situasi yang kurang menyenangkan seperti bau busuk, bunyi yang terlalu bising atau ejekan juga boleh membuatkan kita stres.

Berikut antara punca yang membawa kepada stres ;

1. DIRI SENDIRI
Harapan terlalu tinggi

2. KELUARGA
Konflik rumahtangga, kewangan atau tragedi.

3. PEKERJAAN
Beban kerja

4. KONFLIK DENGAN RAKAN SEKERJA


Cara menangani stres
Sedang Stres? Cuba atasinya dengan bijak

Bukan saja orang dewasa dan warga emas yang mengalami stres, malah kanak-kanak mahupun golongan remaja juga tidak terkecuali.

Umumnya, stres yang dihadapi oleh seseorang itu berbeza-beza mengikut tahap bebanan tekanan masing-masing.

Tanda-Tanda Stres

  •  letih keterlaluan
  •  sakit kepala
  •  cepat marah
  •  gelisah
  •  gangguan tidur
  •  perubahan selera makan
  •  tingkah laku menjadi agresif


Tanda tanda stres
Tanda-Tanda Stres

Apa yang harus kita lakukan apabila MARAH menguasai diri ?

1. Bawa bertenang
Tarik nafas dengan mendalam dan lepaskan perlahan-lahan

2. Kenalpasti punca kita marah
Jika tidak mampu mengawal keadaan, tinggalkan tempat dengan serta merta.

3. Bawa berbincang dengan keluarga atau kawan rapat


Bagi sesetengah individu, stres yang bersifat ringan dan sederhana boleh menjadi motivasi atau pendorong kepada mereka dalam kehidupan.

Walau bagaimanapun, jika seseorang itu mengalami stres yang berlebihan, dalam jangka masa yang panjang tanpa sebarang tindakan. Ia sebenarnya akan memberi kesan yang negatif pada diri sendiri dan juga memudaratkan kesihatan.

Sebenarnya kita boleh menangani stres dengan pelbagai cara.  Stres itu boleh dikawal oleh kita sendiri atau melalui bantuan keluarga dan rakan terdekat.

10 Cara Bagi Menangani Stres Dengan Bijak

1. Bertenang
boleh mengurangkan kitaran stres negatif pada permulaan.

2. Bernafas dengan teratur
pertukaran oksigen dan karbon dioksida dalam pernafasan bantu kurangkan ketegangan.

3. Bicara diri
Cuba katakan pada diri sendiri, "relakslah" "bawa bersabar" "tak mengapa" dapat menenteramkan perasaan.

4. Beribadat
Melakukan ibadat mengikut kepercayaan dan agama masing-masing. Bagi orang Islam digalakkan untuk solat sunat taubat, zikir dan selawat. Ia dapat melegakan emosi seseorang dan menguatkan semangat.

5. Berkongsi perasaan
Luah dan berkongsi perasaan dengan orang yang kita percayai. Sama ada keluarga mahupun rakan. Kita akan lebih tenang selepas meluahkan. Jangan memendam, buruk padahnya

6. Berehat
Dapatkan rehat yang mencukupi, tidur yang berkualti. Bagi mereka yang sukakan muzik, boleh mendengar muzik yang beralunan lembut.

7. Berurut
Bila dalam keadaan stres, otot pada bahagian leher dan bahu akan menjadi tegang. Berurut bukan sahaja melegakan urat yang tegang malah dapat melancarkan aliran darah.

8. Beriadah
Lakukan hobi atau aktiviti yang kita sukai. Boleh menghilangkan stres yang dialami, rasa gembira dan menenangkan fikiran.

9. Bersenam
Dapat meningkatkan pengeluran hormon dan dorfin selepas bersenam. Kita lebih seronok dan berasa lega.

10. Berfikiran positif
Ada juga stres yang melanda kita disebabkan prasangka buruk pada sesuatu. Oleh itu, cuba belajar berfikiran positif dan bersangka baik setiap kali berada dalam situasi negatif.

Dengan menjadi orang yang positif, iadapat meningkatkan harga diri kita dan membantu kita menangani stres dengan lebih berkesan.

Apabila melakukan kaedah 10B,  kesan fizikal stres seperti denyutan jantung, perasaan marah, rasa gelisah, gementar, sakit kepala dan sebagainya yang disebabkan oleh tindak balas hormon adrenalin terhadap tubuh dapat dikurangkan.

Stres mesti ditangani secara berterusan bagi memastikan kita sihat dari segi fizikal, emosi dan minda.

Walau bagaimanapun, kaedah 10B hanya untuk mengawal stres dalam jangka yang pendek. Jika keadaan memerlukan nasihat pakar, jangan malu untuk berjumpa dengan kaunselor.

Sumber : http://www.myhealth.gov.my


Continue Reading

Saturday, August 10, 2019

4 Vitamin Yang Boleh Hilangkan Jeragat | Set Jeragat Shaklee

Jeragat atau dikenali juga sebagai pigmentasi, muncul akibat pengumpulan melanin yang banyak. Ia sukar dirawat. Menyebabkan tona kulit tidak sekata dan menjadi gelap.

Pada mulanya, jeragat hanya tompokan kecil. Namun jika dibiarkan, jeragat akan merebak dan memenuhi keseluruhan muka kerana ia bersifat "HIDUP dan TUMBUH". Dalam erti kata lain, dalam diam ia boleh beranak pinak. Grrr, takutnya!

Jeragat pada kulit muka
Jeragat pada kulit muka

Kalau nak tahu, lapisan luar kulit kita (epidermis) sebenarnya ada 5 lapisan. Jeragat yang berada pada lapisan kulit yang paling bawah (lapisan ke 5) akan naik ke setiap satu lapisan demi lapisan ke atas, mengikut kitaran pembaharuan sel kulit kita.

Dari lapisan kulit yang ke 5, jeragat akan naik ke lapisan ke 4, ke 3 dan seterusnya muncul pada permukaan kulit kita. Sebab itu, ada jeragat yang nampak terang dan ada juga jeragat yang nampak pudar.

Berikut adalah punca-punca berlakunya jeragat :
  • perubahan hormon
  • usia yang meningkat
  • penghasilan kolagen di dalam kulit berkurangan (usia meningkat)
  • pengambilan pil perancang
  • tisu dan sel kulit mati
  • penggunaan kosmetik dan alat solek
  • serangan radikal bebas yang merosakkan kulit
  • lapisan kulit yang nipis. Mudah terhakis disebabkan sinaran UV

Walaupun jeragat ini bukan dikategorikan sebagai penyakit kulit berbahaya, namun bagi seorang wanita yang mementingkan penampilan, kehadirannya boleh membuatkan kulit wajah nampak tidak sihat dan rasa kurang keyakinan diri.

Jadi sebelum jeragat itu meluaskan empayar jajahanya, cepat-cepat kita bertindak mencari sesuatu yang boleh mengatasinya daripada terus hidup subur pada kulit kita.

Vitamin Yang Boleh Hilangkan Jeragat


Vitamin Yang Boleh Hilangkan Jeragat
Vitamin Yang Boleh Hilangkan Jeragat
Sumber : Majalah

1) VITAMIN C
Penting dalam penghasilan KOLAGEN. Vitamin C kaya dengan ANTI OKSIDAN. Ia menghalang penghasilan melanin punca jeragat.


2) VITAMIN E
Terkenal dengan vitamin AWET  MUDA. Melambatkan proses penuaan kulit. Juga boleh membantu dalam keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dlm liang kulit. Vitamin E juga mengurangkan kesan jeragat.


3) PROTEIN
Mengurangkan kesan hitam atau kulit mati akibat jeragat. Potein sangat penting dalam penghasilan SEL BARU bagi menggantikan sel kulit yang telah mati dan rosak.


Cadangan Set Jeragat Shaklee :

Set jeragat shaklee
Set Jeragat Shaklee

sumber vitamin C dari bahan semulajadi dengan Bioflavonoid 

2. VITA E COMPLEX 
sumber vitamin E dengan ekstrak selenium dan biji anggur.

sumber Protein yang berkualiti tinggi.

4. GLA COMPLEX
bagi mengimbangi hormon badan dan kaya omega 3 untuk kecantikan kulit.


Sebarang pertanyaan, konsultansi atau belian boleh berhubung terus dengan Ruby di talian WhatsApp 0166696703





Continue Reading

Friday, August 9, 2019

Niat Puasa Sunat Arafah 2019

Bagi mereka yang tidak menunaikan haji, adalah digalakkan untuk melakukan ibadah Puasa Sunat Arafah pada tanggal 9 Zulhijjah setiap tahun.
Hari Arafah adalah hari kesembilan dalam bulan Zulhijjah. Ia merupakan salah satu daripada hari-hari yang dimuliakan oleh Allah swt yang mempunyai kelebihan tertentu dan juga hari kemuncak bagi ibadah haji.
Bilakah tarikh Puasa Sunat Arafah di Malaysia bagi tahun 2019?
Mengikut kalendar Islam Malaysia, tarikh tersebut jatuh pada 10 Ogos 2019 iaitu pada hari Sabtu.
Kebaikan Puasa Sunat Arafah
Kebaikan Puasa Sunat Arafah

Mengikut hadis Abu Qatadah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa salam bersabda,
“ Puasa Arafah dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu dan setahun akan datang. Puasa Asyura (10 Muharram) akan menghapuskan dosa setahun yang lalu.”
[HR. Muslim no. 1162, dari Abu Qotadah]
Rasulullah SAW bersabda: ''Tidak ada hari yang dimana Allah memerdekakan banyak hamba-hambaNya dari neraka daripada hari Arafah. Allah sesungguhnya mendekati mereka dan membanggakan mereka kepada para Malaikat seraya berkata: Apa saja yang mereka inginkan? (akan Aku kabulkan)'' 
[HR Tirmidzi].

Niat Puasa Sunat Arafah
Niat puasa sunat arafah
Niat Puasa Hari Arafah

Hari Arafah
Arafah adalah salah satu tempat yang wajib bagi semua para jemaah haji untuk berwukuf disitu dan juga merupakan rukun haji. Ada beberapa pendapat ulama mengenai nama tempat itu sebagai Arafah, antaranya :
  • Kerana disitu tempat manusia berkenal-kenalan pada hari wukuf
  • Kerana Jibril as membawa Nabi Ibrahim as mengelilingi dan memperlihatkan tempat itu
  • Kerana Nabi Adam as dan Siti Hawa ketika diturunkan dari syurga di tempat berasingan. Akhirnya bertemu semula dan berkenalan di tempat itu.

Amalan Sunat Hari Arafah

1. Berpuasa sunat bagi mereka yang tidak menunaikan haji
2. Memperbanyakkan doa dan zikir
3. Menjaga solat berjemaah. Melakukan qiamulail dan Solat-solat sunat

Oleh itu, marilah kita sama-sama merebut peluang keemasan ini dengan niat semata-mata kerana Allah swt. 
Continue Reading

Thursday, August 8, 2019

Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway

Ada 4 hadiah yang akan diberikan kepada pemenang giveway. Jom join. Mana tahu rezeki kita jadi salah seorang pemenang kan 😊

Bismillahirrahmanirrahim... Sempena bulan kelahiran Shu, Shu "mengistiharkan" giveaway ke-tiga bermula pada detik kelahiran Shu iaitu 04/08 6.16 pagi hingga 22/08/2019 6.16 pagi. Pemenang akan diumumkan tiga hari kemudian (25/08).


Terma dan Syarat :
1. Follow blog shuhaidasaad.com
2. Buat satu entri bertajuk Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway
3. Letak banner dalam entri, dan link kan ke blog shu.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.

Pemilihan Pemenang : Random

Pemenang Pertama
Pemenang Kedua

Pemenang Ketiga & Keempat :
(akan diberitahu kelak)



Jom support Shu.

Continue Reading

Wednesday, August 7, 2019

Kenali 10 Pencuci Muka Mengikut Jenis Kulit

Pencuci muka merupakan salah satu produk yang sangat penting dalam rutin penjagaan kulit wajah. Membersihkan wajah perlu dilakukan setiap hari kerana kulit kita sering terdedah dengan persekitaran.

Kenapa pencuci muka itu penting ?
  • Untuk membersihkan kotoran, peluh dan solekan (supaya kulit kita boleh bernafas selepas dicuci)
  • Untuk membaiki dan memperbaharui sel-sel kulit
  • Sebagai langkah pertama dan mempersiapkan kulit untuk langkah penjagaan yang seterusnya (toner, serum, moisturizer)

Pencuci Muka Yang Sesuai Mengikut Jenis Kulit 

Terdapat begitu banyak pilihan pencuci muka di pasaran. Jadi kita perlulah memilih pencuci muka yang bersesuaian dan sepadan dengan jenis kulit kita, dan ia mampu melakukan tugasnya. Berikut adalah jenis-jenis pencuci muka mengikut jenis kulit seseorang.


Pencuci Muka jenis Gel
1. Pencuci Muka Jenis Gel
Memaparkan rasa buih yang sangat bersih dan sentuhan lembut krim.
Ia membersih sehingga ke dalam kulit. Berkesan untuk menyerap minyak berlebihan dan kotoran dari liang pori yang tersumbat.

Sesuai untuk : Kulit Normal, Kombinasi dan Berminyak.

Pencuci Muka Jenis Minyak
2. Pencuci Muka Jenis Minyak
Bekerja secara minyak menarik minyak. Menyerap kotoran tanpa mengeringkan kulit. Ia memberi nutrien kepada kulit wajah.

Sesuai untuk : Kulit Kering dan Sensitif.


Pencuci Muka Jenis Krim
3. Pencuci Muka Jenis Krim
Tesktur pekat dan berkrim untuk membersihkan kulit tanpa menyingkirkan minyak semulajadi.

Sesuai untuk : Kulit Kering dan Sensitif.


Pencuci Muka Jenis Buih
4. Pencuci Muka Jenis Buih
Bermula sebagai krim dan berubah menjadi buih untuk menyingkirkan minyak berlebihan. Ia boleh menjadi sedikit keras dan mengeringkan kulit.

Sesuai untuk : Kulit Beminyak dan Kombinasi


Pencuci Muka Jenis Susu
5. Pencuci Muka Jenis Susu
Membersih hingga ke dalam dan menghidrat kulit tetapi tidak disyorkan untuk membersih solekan.

Sesuai untuk : Kulit Kering dan Sensitif


Pencuci Muka Jenis Tanah Liat
6. Pencuci Muka Jenis Tanah Liat
Membersihkan kulit dengan mengeluarkan minyak dan toksin yang berlebihan dari liang pori.

Sesuai untuk : Kulit Berminyak dan Kombinasi


Pencuci Muka Jenis Micellar
7. Pencuci Muka Jenis Micellar
Mengandungi molekul minyak kecil terkandung dalam air lembut untuk menyingkirkan minyak, toksin dan kotoran. Tidak memerlukan pembilasan.

Sesuai untuk : Kulit Kering dan Sensitif


Pencuci Muka Jenis Serbuk
8. Pencuci Muka Jenis Serbuk
Lembut pada kulit apa kering dan berubah menjadi krim selepas bersentuhan dengan air. Ia membersih sambil menghaluskan kulit dengan lembut.

Sesuai untuk : Kulit Berminyak dan Sensitif


Pencuci Muka Jenis Pengelupasan
9. Pencuci Muka Jenis Pengelupasan 
Membersih hingga ke dalam. Mengelupas dan menghilangkan solekan dengan teliti. Tidak disarankan untuk penggunaan harian.

Sesuai untuk semua jenis kulit KECUALI kulit sensitif dan sangat kering.


Pencuci Muka Jenis Sabun
10. Pencuci Muka Jenis Sabun
Tahap PH yang mesra kulit. Tinggi bahan-bahan pelembap seperti glicerin dan minyak pati.

Sesuai untuk : Kulit Berminyak dan Kombinasi


Ruby nak tanya, dalam 10 jenis pencuci muka yang tersenarai, mana satu yang sesuai dengan kulit muka korang? Ruby harap entry kali ini dapat membantu korang untuk memilih pencuci muka yang betul. JANGAN SALAH PILIH, KESIAN KULIT MUKA KITA.


YOUTH LUMINOUS GEL OIL CLEANSER

Pencuci muka jenis GEL + MINYAK. Kombinasi unik untuk kulit yang sihat. Sesuai untuk semua jenis kulit.

Gel 》 Kulit Normal, Kombinasi dan Berminyak
Minyak 》 Kulit Kering dan Sensitif

Youth Luminous Gel Oil Cleanser



11 Kebaikan Pencuci Muka Luminous Gel Oil Cleanser 
  • rasa segar selepas mencuci
  • membersihkan sel kulit mati
  • pembersihan secara mendalam pada kulit
  • menyingkirkan penyumbatan liang pori
  • menyerap kotoran
  • tidak mengeringkan kulit
  • menghalang kolagen dan elastin dari kerosakan
  • melindungi kulit
  • menanggalkan solekan dengan lembut
  • menghaluskan dan melembapkan kulit
  • menyuci dan mempersiapkan kulit untuk langkah penjagaan kulit yang berikutnya

Harga Runcit untuk 1 tiub cleanser Shaklee  :  RM193.75 | 125 ML

Pencuci Muka Youth Luminous Gel Oil Cleanser
Pencuci Muka Yang Sesuai
Untuk Semua Jenis Kulit

Berapa lama tempoh penggunaan ?
Mengikut pengalaman Ruby sendiri yang menggunakan cleanser ini, ia mampu bertahan sehingga 8 bulan. Ada juga pengguna yang menggunakannya lebih dari tempoh tersebut.

Bergantung pada berapa banyak yang kita picit ketika mencuci muka. Banyak picit, cepatlah habis. Hehe. Cadangan ketika mencuci cuma "sebesar saiz kacang peas" saja.

Hanya perlu laburkan sekitar Rm24 sebulan! Ianya sangat berbaloi kerana pencuci muka ini mengandungi bahan semulajadi seperti anggur muscadine, alga hijau, minyak avokado. Yang istimewanya, Youth Skincare Shaklee bebas dari 1500 bahan berbahaya, bendasing dan perosak yang merosakkan kulit.

Lihat juga : Koleksi Testimoni Pengguna Youth

Sebarang pertanyaan, konsultansi atau belian boleh berhubung terus dengan Ruby di talian WhatsApp 0166696703
Continue Reading