Tuesday, August 6, 2019

Apa Maksud Sustained Release Dalam Vitamin C ?

Ramai yang bertanya apa itu Sustained Release. Dan apa pula fungsi tersebut didalam Vitamin C? Ada juga yang bagitau, " Saya makan Vitamin C, dos dia 1000mg".


Apa Maksud Vitamin C Di Dalam Vitamin C
Fungsi Sustained Release Di Dalam Vitamin C

Begini. Mungkin ramai lagi yang belum tahu, badan kita hanya mampu serap
100-200mg  Vitamin C  saja untuk satu-satu masa ☺

Kalau kita ambil 1,000mg atau 10 000mg sehari pun, jika tiada fungsi "sustained release", yang diserap oleh badan cuma 100mg.

Baki 900mg selebihnya akan keluar semula melalui urin kita. Rugi dan membazir 😥

Jadi sangat penting bagi mereka yang ingin mencari dan membeli supplement tambahan Vitamin C, pilihlah yang ada fungsi sustained release ni tau.

Yang bestnya Vitamin C Shaklee ni, dia ada fungsi sustained release. Dimana berlaku pelepasan vitamin C berperingkat-peringkat secara semulajadi.


Sustained Release Vitamin C Shaklee
Sustained Release Vitamin C Shaklee

Setiap 1 tablet ada 500mg vitamin C. 100mg akan di lepaskan jam demi jam.
Jadi selepas 5 jam, badan kita akan dapat semua 500 mg tu 😍

Cuba cek vitamin C yang korang amalkan ada sustained release tak?

Anda juga boleh baca tentang : 
Kenapa kita perlu ambil Vitamin C setiap hari?
10 Tanda Kekurangan Vitamin C

15 Kebaikan Vitamin C Untuk Kulit
Vitamin C Untuk Hilangkan Jeragat



19 comments:

Kak Sue said... REPLY

Good sharing Ruby..

mamapp said... REPLY

Wow umtimgah Kalau Ada sustain release

5 Little Angels said... REPLY

After reading your post, I really need to give my children more vitamin C so that they will live a healthier life.

Aerill Hassan said... REPLY

Ilmu baru ni. Tak ambil tahu pun sebelum ni pasal vitamin c. Terima kasih share ya. Nk kena tgok pengambilan vitamin c lah selepas ni.

adianiez AIDA said... REPLY

sgt penting utk kesihatan ni.
kena amik tahu.
kena amalkan vit-c.
tq for sharing. teruskan share ye, ruby.
jgn stop. kesihatan mesti diutamakan.

messarah said... REPLY

badan kita memang memerlukan vitamin C tapi ada kuantiti tertentu je yang diperlukan. bagus juga kalau shaklee ada vit c yg ada function sustained release ni

Qeela said... REPLY

Vitamin C mmg penting untuk badan kita dan pelbagai manfaat lain. Kalau prefer nk amek secara supplement mmg mudah tp kena make sure kandungannya tu dulu.

Jessie Koo said... REPLY

Saya memang suka vitamin c.tapi yang product shaklee memang first time. Ada juga member yang promote dan bagi tau best. Maybe next time ni nak try. Avoid flu kan

Muhammad Naim Abdullah said... REPLY

Ia sesuai untuk semua jantina ka? Kalau Naim tak tahu sangat produk sebegini. Yang pasti para wanita akan menyukainya

Mahamahu said... REPLY

Ohh kita baru tahu ini gunanya Sustained Release ok bagus satu info dan ilmu baru untuk kita memang kita tengah nak cari supplement vitamin C hehehe...

Nina Mirza said... REPLY

Bagusnya perkongsian ni... Kita baru tahu pasal ni. Selama ni ingat asal makan vitamin C dah cukup. Hahaha...

Ana Suhana said... REPLY

Kena check lah vitamin c yang kak ana consume skrg ni. Mmg 1000mg tapi tak sure ada sustained release ke tak. Tq dear for the info.

Fadzi Razak said... REPLY

Oh, baru tau pasal sustain release tu. Ingatkan bila kite consume vitamin c, die terus serap semua. and kalau ada lebihan yang tak diperlukan dalam badan, die keluar sebagai bahan terbuang.

Ahmadi said... REPLY

wah hebat laproduk shaklee ni boleh sustainedkan apa yg telah dihadam dalam perut. Apa yang pasti, tubuh kita amat memerlukan tambahan vitamin C ni. Thanks atas perkongsian akak :) terbaik.

juju zinlai said... REPLY

produk shaklee ni memnag dah terkenal dan lama dalam pasaran. dan dah ada pembeli setia. orang dah tak was2 nak amalkan. terbukti berkesan. sambil menjual sambil share ilmu.

Slumber Lady said... REPLY

betul. badan perlukan vitamin c tapi bukan sekali gus banyak. perlu sikit-sikit. dan banyak kelebihan pengambilan vitamin c.

Nadia Johari said... REPLY

Bagus sangat vitamin c untuk badan..oh tak snagka ada hadnya ya..bgus sharing ni..sellau ngap je apa yang ada vitamin c..hehee

Julia Mahir said... REPLY

Ohh baru hari ni tau. Selama ni kalau makan Vitamin C, main makan je. Tak pernah nak ambik tau pun. Hehe

Zharif Azis said... REPLY

Owhhh ye ke. Baru tahu pasal term sustained release nie. So maksudnya kalau yg guna suntikan utk vitamin c utk putih tu, kira sia2 lah sbb lebih dari nilai sustained release ?

Post a Comment

Terima kasih sudi singgah dan komen di blog Ruby.

Salam Ukhwah :)