21 June 2020

Set GDM Shaklee Untuk Ibu Hamil

Kencing manis berlaku apabila badan tidak boleh menghasilkan hormon insulin secukupnya. Insulin ini dihasilkan oleh pankreas dan pankreas ada 2 tugas utama iaitu ;
 • mengawal jumlah glukosa(gula) dalam darah yang digunakan untuk tenaga.
 • membolehkan gula yang tidak diperlukan segera disimpan.

Kencing manis ketika hamil juga dikenali sebagai Gestational Diabetis Mellitus (GDM).

Kekurangan insulin atau rintangan insulin menyebabkan glukosa tidak dapat memasuki sel badan untuk digunakan sebagai sumber tenaga, sebaliknya ibu akan mempunyai glukosa/gula dalam darah yang banyak dan berlebihan. Ini menyebabkan kencing manis semasa hamil.

Set GDM Shaklee Untuk Ibu Hamil
Set GDM Shaklee

Risiko kencing manis ketika hamil(GDM)
akan memberi kesan terhadap kesihatan ibu dan bayi jika dibiarkan. Antaranya saiz bayi yang terlalu besar sehingga sukar untuk bersalin secara normal, bayi pramatang, ibu mengalami pre eclampsia, jangkitan faraj dan lain-lain.


Set GDM Shaklee Untuk Ibu Hamil

Set ini membantu ibu-ibu yang ada kencing manis ketika hamil dengan mengekalkan paras glukosa/gula dalam darah kepada paras normal.


1. OSTEMATRIX
Ostematrix Shaklee
Ostematrix Shaklee


Kekurangan magnesium (Mg) menyebabkan insulin dan glukosa darah meningkat.

Ostematrix mengandungi magnesium, diperlukan untuk pembuatan dan pengeluaran oleh sel-sel agar reseptor insulin lebih banyak dihasilkan sekaligus menjadikan insulin menjadi lebih peka.

Selain itu, Ostematrix juga ada 4 elemen nutrien penting untuk tulang dan gigi yang kuat.2. B COMPLEX WITH ACID FOLIC

B Complex Shaklee
B Complex Shaklee


Ia bantu menukarkan makanan kepada tenaga serta menggalakkan metabolisma gula dan pembebasan tenaga daripada makanan yang dimakan oleh ibu hamil.

Membekalkan kesemua 8 jenis Vitamin B yang seimbang untuk kuatkan tubuh. Pengambilan asid folik yang mencukupi mengelakkan kecacatan otak dam saraf tunjang bayi.3. VITALEA IRON PLUS

Vitalea Iron Plus Shaklee
Vitalea Iron Plus Shaklee


Dalam Vitalea ada Kromium dan Zinc. Kromium membantu pesakit diabetis dan pra diabetis meningkatkan sensitiviti insulin dengan tingkatkan kedua-dua reseptor insulin dalam sel dan juga aktiviti reseptor tersebut. Mengambil supplemen kromium dapat mengawal gula yang lebih baik dengan gunakan sedikit insulin saja.

Fungsi Zinc pula bantu pankreas menghasilkan hormon insulin yang tugasnya mengawal jumlah gula dalam darah. Gula ni digunakan untuk hasilkan tenaga. Manakala gula yang tidak diperlukan segera disimpan.

Vitalea mengandungi 28 jenis multivitamin & multimineral yang menyokong kesihatan optimum ibu dan bayi.4. ESP (ENERGISING SOY PROTEIN)

ESP Shaklee
ESP Shaklee


Kandungan protein dalam ESP dengan indeks glimek yang rendah iaitu 39, ianya sangat sesuai untuk diminum ibu hamil GDM untuk mengawal paras gula dalam darah.

Karbohidrat dengan indeks glimek yang rendah memecahkan gula dengan perlahan-lahan bagi mengekalkan kandungan paras gula dalam darah.

ESP juga memberi tenaga berpanjangan untuk si ibu.


Baca juga :  Kebaikan ESP Shaklee Untuk Ibu Hamil


Di samping itu, ibu-ibu yang ada gestational diabetis juga perlulah mengikut jadual pemakanan yang disarankan oleh pakar pemakanan.


Ingin dapatkan produk Shaklee? Hubungi Ruby di talian berikut ya ;)

Rubiah Kadir
016 6696703
Agen Shaklee sejak 2013

4 comments:

 1. Bagus juga ada set untuk GDM.
  Btw, terima kasih kerana artikel pasal Omega 3, saya cuba guna Omega 3 Shaklee

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama2 NA.

   Alhamdulilah. Moga Omega 3 itu jadi asbab untuk kesihatan sendi bertambah baik ya

   Delete
 2. bestnyaa baca pasal produk shaklee.. sy member shaklee juga hehe.. thank you masukkan sy dalam bloglist akak^^

  ReplyDelete
 3. semoga dengan Set GDM Shaklee Untuk Ibu Hamil sehat semua

  ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen di blog Ruby.

Salam Ukhwah :)