08 July 2020

Testimoni Gla Complex Shaklee Untuk PCOS

PCOS (Polycystic Ovary Syndrome) atau bermaksud Sindrom Ovarium Polikistik merupakan masalah gangguan hormon yang berlaku pada sistem reproduksi wanita, di mana ia memberi kesan pada kitaran haid dan ovulasi.

Ovari akan membengkak disebabkan ovum yang terperangkap di dalamnya dan tak mampu untuk menetas pada waktu subur. Lama-kelamaan ia menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan.

Ovari juga boleh mengembangkan banyak koleksi cecair (folikel) dan gagal melepaskan telur secara berkala.

Wanita dengan PCOS mungkin mempunyai tahap haid yang jarang atau berpanjangan atau tahap hormon lelaki (androgen) yang berlebihan.


Testimoni Gla Complex Shaklee Untuk PCOS
PCOS berlaku pada ovari perempuan


Punca sebenar PCOS tidak diketahui. Sebilangan besar pakar berpendapat bahawa beberapa faktor, termasuk genetik, berperanan :


Simptom PCOS
Simptom PCOS


1)  Tahap androgen yang tinggi - Androgen kadang-kadang disebut "hormon lelaki," walaupun semua wanita membuat sejumlah kecil androgen. Androgen mengawal perkembangan sifat lelaki, seperti kebotakan corak lelaki.

Wanita dengan PCOS mempunyai lebih banyak androgen daripada biasa. Tahap androgen yang lebih tinggi daripada biasa pada wanita dapat mencegah ovari melepaskan telur (ovulasi) pada setiap kitaran haid, dan menyebabkan pertumbuhan rambut dan jerawat tambahan.


2)  Tahap insulin yang tinggi - Insulin adalah hormon yang mengawal makanan yang anda makan diubah menjadi tenaga. Rintangan insulin adalah ketika sel-sel tubuh tidak bertindak balas secara normal terhadap insulin. Akibatnya, kadar darah insulin anda menjadi lebih tinggi daripada biasa.

Ramai wanita dengan PCOS mempunyai ketahanan terhadap insulin, terutama mereka yang mempunyai berat badan berlebihan atau kegemukan, mempunyai tabiat makan yang tidak sihat, tidak mendapat aktiviti fizikal yang cukup, dan mempunyai sejarah keluarga diabetes (biasanya diabetes jenis 2). Lama kelamaan, ketahanan insulin boleh menyebabkan diabetes jenis 2.Bagaimana GLA Complex dapat membantu masalah PCOS?


GLA Complex Shaklee
GLA Complex ShakleeGLA (Asid Linolenik Gamma) adalah bahan berlemak. Ia terdapat dalam pelbagai minyak biji tumbuhan seperti minyak borage dan minyak primrose petang. Kebiasaanya orang menggunakannya sebagai ubat.

GLA juga adalah asid lemak omega 6. Tubuh badan kita menukar asid linolenik gamma menjadi bahan yang mengurangkan keradangan dan pertumbuhan sel. Dari situlah, fungsi GLA ini membantu membetulkan kembali hormon dalam badan kita.Testimoni GLA Complex Shaklee Untuk PCOS


Testimoni GLA Complex Shaklee Untuk PCOS (1)
Penghidap PCOS berjaya hamil asbab ikhtiar dengan ShakleeTestimoni GLA Complex Shaklee Untuk PCOS (2)
PCOS semakin mengecil.
Doktor suggest untuk teruskan ambil supplementLihat juga ;

Testimoni GLA Complex Shaklee Period Tidak Teratur


Testimoni GLA Complex Shaklee Cyst Mengecut


Cyst Ovari (Jenis, tanda & Rawatan)Sebarang pertanyaan, info atau ingin membeli produk Shaklee, hubungi Ruby di sini ya ;)

016 6696703

Rubiah Kadir | SID 945759
Pengedar Sah sejak 2013

6 comments:

Terima kasih sudi singgah dan komen di blog Ruby.

Salam Ukhwah :)